• -
De voordelen van intermittent vasten

De voordelen van intermittent vasten

Wat is intermittent vasten en wat zijn de voordelen voor ons lichaam?

Intermittent vasten, of tijdsgebonden eten, is een manier van eten waarin je je gedurende langere periodes zal onthouden van voedsel, gevolgd door een beperkte tijdsperiode waarin je wel kan of mag eten. Hierbij zijn verschillende varianten of programma’s mogelijk. Op de niet-vastendagen eet je normaal en wat je wil. De vastenmethode zegt niet wat je moet eten, enkel wanneer je mag eten. Deze manier van eten klinkt misschien een beetje vreemd en druist mogelijks in tegen alles wat je hebt gehoord en geleerd over voeding in het verleden, maar wees gerust, deze manier van eten heeft de tand des tijds doorstaan en gaat helemaal terug naar de periode van onze verre voorouders. Voor hen was het echter waarschijnlijk niet een kwestie van proberen af te vallen. In onze huidige westerse samenleving eten velen onder ons de hele dag door.

Anno 2021 kunnen we de hele dag door eten

De literatuur toont aan dat door deze constante consumptie gedurende de dag, ons lichaam voortdurend wordt overladen met voedingsstoffen, waardoor in onze jonge jaren groei wordt bevorderd, maar op latere leeftijd groeit hierdoor ook ons lichaamsvet, lichaamsgewicht en mogelijk zelfs groei van (kwaadaardige) types weefsel. Daarnaast is een van de meest voorkomende problemen in Amerika het voorkomen van insulineresistentie.

Schematische voorstelling van de voordelen


Wat doet intermittent vasten met jouw lichaam ?Intermittent vasten en insulinegevoeligheid

Insulineresistentie is een probleem waarbij het lichaam niet in staat is om suiker efficiënt uit het bloed te verwijderen, wat kan leiden tot obesitas en zelfs diabetes type 2 Door tijdelijke periodes van vasten zou  het lichaam opnieuw  gesensibiliseerd worden voor insuline. Een  verbeterde insulinegevoeligheid vermindert het risico op obesitas en andere metabole aandoeningen. Vanuit dit oogpunt kan  intermitterend vasten een mogelijke manier zijn om de impact van onze eetgewoonten te verminderen, zowel vanuit het oogpunt van het lichaamsgewicht als vanuit het oogpunt van de algemene gezondheid.


Tips van Svensson's afslankingsconsulente bij het intermittent vasten

  • Drink genoeg, ook tijdens het vasten. In hoofdzaak water, maar thee of koffie zonder toevoegingen zijn ook toegelaten.
  • Eet gezond, op de niet-vastendagen. De niet-vastendagen mogen geen vrijgeleide zijn naar een overmatig gebruik van vetten en suikers.
  • Volg dit programma niet als je zwanger bent. Ook voor kinderen en pubers in de groeifase is een regelmatig voedingspatroon belangrijk
  • Als je veel sport, hou rekening met je wedstrijd en trainingsdagen. Op die dagen ligt de behoefte toch net iets anders.Winkelwagen

0
artikelen
Prijs
Aantal
Totaal
Verzendkosten:
€ 0,00

Betalen

Adresgegevens
Contactgegevens

Login

Meld je aan

Contactgegevens
Adresgegevens