• -
Een leven lang gezond met eiwitten

Een leven lang gezond met eiwitten

Of je nu wilt afvallen of gewoon op zoek bent naar een manier om bewust gezonder te eten: eiwitten vormen een belangrijke sleutel tot een gezonder eetpatroon. Met eiwitrijke voeding zorg je ervoor dat je lichaam minder nood heeft aan suiker en vet. En het is nog lekker ook!

Gezondheid is een hype

Vandaag lijkt iedereen wel een mening te hebben over gezonde voeding en hoe je gezonder kan leven. Foodblogs rijzen als paddenstoelen uit de grond en de winkelrekken puilen uit met ‘light’ producten. Ook over het belang van eiwitten in onze voeding wordt veel gezegd en geschreven. Ze zouden dé manier zijn om gezonder te eten en bovendien resultaatgericht af te slanken. Tijd om wat dieper in te gaan op deze ‘bouwstenen van ons lichaam’.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten of proteïnen zijn de belangrijkste bouwstenen van ons lichaam. Ze geven ons energie en zorgen voor de aanmaak van aminozuren, die verantwoordelijk zijn voor de groei, het spierherstel en het zuurstoftransport naar de spiercellen. Kinderen hebben eiwitten nodig om te groeien, volwassenen om de veroudering van het lichaam tegen te gaan en sneller te herstellen. Eiwitten spelen ook een zeer grote rol in ons afweersysteem. Voldoende eiwitten eten is dus essentieel voor een goede gezondheid.

Waar vind je ze?

In onze dagelijkse voeding zitten heel wat eiwitten, zowel dierlijk als plantaardig. Plantaardige eiwitten vind je terug in brood, granen, noten, groenten zoals broccoli en bonen… Vlees, vis en zuivel zijn dan weer typische voorbeelden van dierlijke voedingsstoffen met veel eiwitten. Maar naast eiwitten krijg je via je voeding ook behoorlijk wat vetten en koolhydraten binnen. In grote hoeveelheden zijn die niet goed voor de cholesterol en voor ons gewicht… Als je dus gewicht wilt verliezen, kies je best voor producten die voornamelijk bestaan uit eiwitten.

Overleven op broccoli?

Moet je dan voortaan elke dag overleven op brood, eieren en broccoli? Nee, dat is gelukkig niet de bedoeling. Als echte bourgondiërs genieten wij als Belgen nu eenmaal graag en dat mag ook. Een drastische wijziging in een eetpatroon is trouwens vaak van korte duur. De zogenaamde crashdiëten zijn meestal een erg kort leven beschoren. Bovendien moet je al een grote hoeveelheid van die producten eten om ervoor te zorgen dat je lichaam meer eiwitten opneemt.

Eiwitpoeder

Of op eiwitrijke chips?

Eiwitrijke voeding vormt echter een goed alternatief om voldoende eiwitten in te nemen, als aanvulling op een gezonde levensstijl. Je probeert gezonder te eten, je last de nodige beweging in en, als extra duwtje in de rug, vertrouw je op de wetenschap. Om gewicht te verliezen of gewoon om gezonder en langer te leven. Online vind je een uitgebreid aanbod aan proteïnerepen, lekkere soepen, instant cakes en zelfs eiwitrijke chips! Ideaal als extraatje bij een gezonde maaltijd of om zonder schuldgevoel te kunnen genieten van een tussendoortje. Ook de alombekende shakes, als vervanging van de gewone maaltijd, hebben hun nut bewezen. Ze vragen wel een zeker engagement, maar voor mensen die snel veel gewicht willen verliezen, bieden ze vaak de beste oplossing.

Hoe gezond afslanken?

Gewicht verliezen in het algemeen staat vaak synoniem met gezonder eten. De gouden regel is dan ook zo weinig mogelijk vetten en koolhydraten in te nemen en zoveel mogelijk eiwitten. Vet vermijden klinkt logisch. Want hoe meer vetten je eet, hoe hoger het vetgehalte in je lichaam. Ook suiker (koolhydraten) wordt omgezet in vet als je niet voldoende beweegt om die suikers te verbranden. Bovendien zorgt suiker voor gewenning. Met andere woorden, je raakt eraan verslaafd en je lichaam heeft steeds nood aan meer.

Win-win!

Eiwitten hebben op hun beurt erg veel tijd nodig om te verteren, waardoor je veel langer een verzadigd gevoel hebt. Combineer dus je maaltijden met eiwitrijke voeding, dan worden je maaltijdporties automatisch kleiner. Daarnaast bevat eiwitrijke voeding minder koolhydraten, waardoor het lichaam energie haalt uit de opgeslagen vetreserves. Wat er dan weer voor zorgt dat je gewicht verliest. Win-win, toch?

 Interview met fokus online

Winkelwagen

0
artikelen
Prijs
Aantal
Totaal
Verzendkosten:
€ 0,00

Betalen

Adresgegevens
Contactgegevens

Login

Meld je aan

Contactgegevens
Adresgegevens