Buikvet: 11 oorzaken voor het ontstaan en hoe kan je dit aanpakken.
    • -
11 Oorzaken voor het ontstaan van buikvet en wat je eraan kan doen.

11 Oorzaken voor het ontstaan van buikvet en wat je eraan kan doen.

Buikvet is een probleem, en niet alleen omwille van het uitzicht. Dit type vet wordt ook visceraal vet genoemd. Het omringt je organen en verhoogt het risico op hartaandoeningen, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker. Hoe kan je weten of je teveel visceraal vet hebt ? Hiervoor bestaan enerzijds gespecialiseerde weegschalen in afslankinstituten, maar je kan dit ook bepalen met een meetlint rond je buik ter hoogte van de navel.  Bij vrouwen is meer dan 35 centimeter en bij mannen meer dan 40 centimeter te veel. Wat zijn nu juist de oorzaken dat dit buikvet ontstaat en hoe kan je hieraan werken ?

Je eet meer dan je verbruikt

Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, kom je kilo's aan - ook in je middel. Om te vermageren moet je je dagelijks energieverbruik beneden je dagelijkse energieverbranding houden.  Dat klinkt moeilijk, maar let in een eerste fase op het schrappen van de meest calorierijke voedingsmiddelen uit jouw dieet. Koekjes, frites, frisdrank en sap bevatten veel calorieën in maar een paar slokjes of happen. Vervang die eerst door caloriearm, voedzaam voedsel zoals broccoli, appels, bruine rijst en bouillonsoepen.

De leeftijd

Leeftijd brengt wijsheid en ervaring met zich mee, maar het is vaak ook niet goed voor je middellijn. Met elk jaar dat verstrijkt, neemt je spiermassa af en vertraagt je stofwisseling, zodat je niet meer zoveel calorieën verbrandt als vroeger. Dat betekent dat je dezelfde hoeveelheid kunt eten en toch het getal op de schaal langzaam ziet stijgen. Gewicht verworden met de leeftijd heeft de neiging zich rond het midden te verzamelen. Om dit  te voorkomen, moet je opnieuw minder calorieën verbruiken of meer spieropbouwende oefeningen doen.

Je genen

Je eet gezond en beweegt voldoende. Als die koppige kilo's nog steeds niet weggaan, kunnen je genen de schuldige zijn. Een andere aanwijzing hiervoor is als andere gezinsleden worstelen met hun gewicht. Genen bepalen hoe je lichaam calorieën verbrandt, hoe snel je je verzadigd voelt en of je aankomt in je dijen, billen of buik. Ook al zit buikvet in je familie, je kunt je genen overwinnen met de juiste voeding en voldoende beweging.

De overgangsjaren

Bij vrouwen leidt de combinatie van veroudering en het verlies van oestrogeen tijdens de menopauze tot gewichtstoename. Je genen, verlies van spiermassa en te veel eten dragen ook bij aan gewichtstoename in je jaren '40 en '50. De extra kilo's die zich voordien in je heupen nestelen, clusteren nu in je midden, ook dankzij hormoonveranderingen. Die gewichtsverschuiving doet meer dan je broek strakker maken. Het kan ook je risico op hartaandoeningen verhogen.

Sitting is killing

We brengen in onze huidige maatschappij meer dan 10 uur per dag zittend door. Hoewel voeding een belangrijke rol speelt bij gewichtstoename, draagt gebrek aan beweging hier ook toe bij. Om te voorkomen dat je extra kilo's in je buik en elders in je lichaam krijgt, moet je elke week minstens 150 minuten matige intensiteit of 75 minuten hoge intensiteit aerobe oefeningen doen.

Slechte slaapkwaliteit

Slecht slapen kan een van de redenen zijn dat je bent aangekomen. Je lichaam maakt hormonen aan waardoor je een vol gevoel krijgt. Gebrek aan slaap kan deze hormoonproductie minder effectief maken. Dat is de reden waarom je, als je slaapgebrek hebt, te veel eet en aankomt, vooral in je buik. Als je niet genoeg slaapt, heb je overdag vaak ook  behoefte aan meer calorierijk comfortvoedsel.

Stress

Teveel stress is niet goed voor je mentale toestand of je gewicht. Stress veroorzaakt de afgifte van cortisol, een hormoon dat ervoor zorgt dat je snakt naar vetrijke, koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals pizza, friet en koekjes. Cortisol zet ook vet af rond je buik. Een andere manier waarop stress tot gewichtstoename leidt, is door je 's nachts wakker te houden. Mensen die minder uren slapen, hebben over het algemeen meer buikvet.

Roken

Sommige mensen die roken zijn bang om te stoppen omdat ze bang zijn dat ze zullen aankomen. Maar hoewel rokers een lagere body mass index hebben dan niet-rokers, zijn hun buiken groter. Rokers krijgen meer visceraal vet, het soort dat verband houdt met hartaandoeningen en andere chronische gezondheidsproblemen, dan niet-rokers. Dus, voor het geval je nog een reden nodig had om te stoppen, heb je er nu een.

 

Het eten van transvetten

 

Deze kunstmatige vetten verhogen het slechte (LDL) cholesterol en verhogen het risico op hartaandoeningen en diabetes type 2. Voedingsmiddelen die in transvetten zijn gekookt, bevatten veel vet en calorieën en kunnen gewichtstoename veroorzaken. Leer voedseletiketten te begrijpen.

 

Slechte darmflora

 

Je darmen zijn de thuisbasis van biljoenen bacteriën. Sommige van deze ziektekiemen leven in harmonie met jou en helpen je lichaam om voedsel te verteren. Anderen breken voedsel zo sterk af dat je lichaam er meer calorieën uit opneemt en meer energie opslaat in de vorm van vet. Er zijn aanwijzingen dat probiotica buikvet kunnen verwijderen. Deze vriendelijke bacteriën zullen het verminderen van calorieën niet vervangen, maar ze kunnen helpen.

 

Het gebruik van medicijnen

 

Het antwoord op je gewichtstoename kan verborgen zijn in je medicijnkastje. Bepaalde medicijnen zijn berucht om het veroorzaken van gewichtstoename. Deze omvatten sommige geneesmiddelen tegen diabetes, sommige antidepressiva, steroïden en geneesmiddelen tegen epilepsie. Een paar medicijnen voegen vet rechtstreeks toe aan de buikstreek, waaronder bètablokkers, die hoge bloeddruk behandelen.

 

Er zijn dus een pak oorzaken voor het ontstaan van je buikvet. Bepaalde oorzaken heb je zelf in handen. Wees kritisch met wat je eet en schenk aandacht aan je dagelijkse beweging. Je dagelijks aantal stappen opdrijven kan al een stap zijn in de goede richting.

Winkelwagen

0
artikelen
Prijs
Aantal
Totaal
Verzendkosten:
€ 0,00

Betalen

Adresgegevens
Contactgegevens

Login

Meld je aan

Contactgegevens
Adresgegevens