Gewicht verliezen, slaaphygiëne en andere gezondheidtips
    • -
11 tips voor een gezond en energiek nieuwe jaar

11 tips voor een gezond en energiek nieuwe jaar

11 Tips voor een gezond en energiek 2022

 

Plan je maaltijden

Wil je afvallen? Minder suiker, vet of koolhydraten? Eiwitten of vitamines toevoegen? Door het plannen van je maaltijden weet je wat je eet en wanneer. Maaltijden plannen zal je op lange termijn ook helpen om tijd en geld te besparen.

 

Drink veel water

 

Water kan zoveel goede dingen voor je doen. Gehydrateerd blijven staat bovenaan de lijst, maar het kan je ook helpen om af te vallen. Een extra reden om voor water te kiezen?  Suikerhoudende dranken worden in verband gebracht met obesitas en diabetes type 2. Ben je geen fan van gewoon water, voeg dan een smaakje toe met schijfjes sinaasappel, citroen, limoen, watermeloen of komkommer.

Bouw een trainingspauze in

 

Neem niet zomaar een kopje koffie - sta op en beweeg. Doe wat diepe lunges of rekoefeningen. Het is geweldig voor je lichaam en geest. Slechts 30 minuten wandelen vijf keer per week kan helpen om de blues op afstand te houden. Lukt het  niet om 30 minuten aan één stuk te wandelen, ook korte afstanden kunnen al bijdragen aan je dagelijks aantal stappen.

 

Ga offline

 

Check  je ook regelmatig je e-mail en social media? Natuurlijk, de laatste updates van je vrienden en familie zijn steeds binnen handbereik,  maar heb je echt foto's nodig van de laatste maaltijd van je neef? Plan momenten  in dat je uitlogt en leg de telefoon neer. Als je minder afhankelijk wordt van je scherm, heb je meer tijd om andere dingen te doen. Maak een wandeling, lees een boek of maak tijd voor het bereiden van een gezonde maaltijd.

 

Iets nieuws leren

 

Nieuwe vaardigheden helpen je hersenen gezond te houden. Schrijf je dan in voor een dansles of een workshop creatief schrijven. Beter nog, beheers een nieuwe taal. Het mentale werk dat nodig is, kan de tekenen van veroudering vertragen en kan zelfs de effecten van de ziekte van Alzheimer vertragen.

Stoppen met roken

 

Stoppen met roken  is een grote stap in de richting van een betere gezondheid. Twintig minuten na je laatste sigaret daalt je hartslag en bloeddruk. Waarom nog langer wachten?

 

Investeer in een goede slaaphygiëne

 

Een goede nachtrust houdt je in een beter humeur, scherpt het geheugen en de focus en helpt je nieuwe dingen te leren. Op de lange termijn verlaagt het jouw risico op hartaandoeningen. Streef naar 7 tot 9 uur per nacht. Voor de beste recuperatie probeer te slapen volgens een vast schema - elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip gaan slapen en wakker worden.

 

Train je spieren

 

Krachttraining helpt je lichaam om vet in te ruilen voor spiermassa. Dat betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs als je op de bank zit. Maar deze trainingen kunnen je ook helpen af te slanken, je hart te versterken en je botten op te bouwen. Doe krachttrainingsoefeningen - zoals push-ups, lunges en gewichtheffen - minstens twee keer per week.

 

Ga naar buiten

 

Een paar minuten in de zon verhoogt het vitamine D-gehalte en dat is goed voor je botten, je hart en je humeur. Bovendien betekent buiten zijn dat je meer kans hebt om je lichaam te bewegen in plaats van jezelf weer voor de tv of computer te parkeren. Als het mogelijk is kies de natuur boven de straten van de stad. Uit een onderzoek bleek dat mensen die in stedelijke groene ruimten slenterden, rustiger waren dan mensen die in de bebouwde kom liepen.

Leef bewust

Bewust leven houdt in dat je mediteert of gewoon stopt om aan de rozen te ruiken. Hoe je het ook doet, studies tonen aan dat mindfulness stress vermindert, pijn verlicht en je humeur verbetert. En wetenschappers beginnen te begrijpen hoe. Een studie toonde aan dat 8 weken regelmatige meditatie delen van je hersenen kan veranderen die te maken hebben met emoties, leren en het geheugen. Zelfs afwassen kan goed zijn voor je hersenen, als je het maar met aandacht doet.

 

Werk aan je evenwicht

 

Als je jong en actief bent, helpt een lichaam in balans blessures te voorkomen. Als je ouder bent, houdt deze balans je langer actief en is de kans kleiner dat je valt en een bot breekt. Ongeacht je leeftijd, een goede balans betekent een betere spierspanning, een gezonder hart en meer zelfvertrouwen. Yoga en tai chi zijn geweldige manieren om hieraan te werken.

Winkelwagen

0
artikelen
Prijs
Aantal
Totaal
Verzendkosten:
€ 0,00

Betalen

Adresgegevens
Contactgegevens

Login

Meld je aan

Contactgegevens
Adresgegevens