• -
Hou rekening met je emoties als je gaat afslanken

Hou rekening met je emoties als je gaat afslanken

Afslanken, diëten, vasten, .... allemaal werkwoorden die te maken hebben met het werken naar een bepaalde zuiverheid een bepaalde vorm van goedvoelen. Echter de weg naar dat doel is niet makkelijk en kan al snel verstoord worden door derde gebeurtenissen. Persoonlijk kan je het ook lichamelijk of mentaal lastig krijgen. Tijdens je ganse periode ga je nooit echt honger hebben, wel zin... . Deze zin in suiker, vetten, koolhydraten zal afnemen, week na week, fase per fase. Onderweg kan je best voor moeilij­kere momenten komen te staan. Net op die momenten zal het belangrijk zijn om even door te bijten. Deze momenten zullen beïnvloed wor­den door oa.:

Stress tijdens het afslanken

Op het werk, in het gezin, met de kin­deren, .... altijd zal er wel iets zijn dat je onder stress zet en zo zorgt dat je meer trek krijgt in zoete dingen en/of vet. Hoe voorkom je op dergelijk moment faalt ? 

 1. Hou je goed aan je zes eetmomenten. Door stress kan je deze uit het oog verliezen.
 2. Ga op de middag na je eetmoment een 20-minuten wandelen. Hersenscans hebben aangetoond dat de her­senactiviteit toeneemt en je zal sterker en met een betere focus aan de namiddag beginnen.
 3. Zorg ervoor dat je na een werkdag een rustmoment inbouwt. Dat kan zelfs op de trein, in de auto, op de fiets of bij thuiskomst na een actieve dag. Gewoon even op de bank gedurende 10min met een kop thee en een boek, kan wonderen doen en je helpen de stress van die dag minder mee te nemen naar de avond.
 4. Plan na je avondmaaltijd een wandeling in als het even kan met iemand samen waarmee je kan keuvelen,. Zo vermijd je over je stressfactoren te piekeren.
 5. Eet je zesde eetmoment op een rustige wijze een half uur voor het slapengaan.
 6. Een ondersteunende plant die je heel goed van dienst kan zijn bij stressvolle momenten is rhodiola. Sedert de jaren 70 werd deze plant erkend voor zijn positieve invloed op stress. (Rhodiola Xtr)
 7. Mensen die te weinig energie hebben, gaan eerder baten hebben bij ginseng & turnera damiana. (Energie xtr) Het effect van een juiste ademhaling.  De meesten van ons ademen via een borstademhaling, wat niet de beste manier is om te ademen. Je gebruikt maar 1/4 van de longcapaciteit. Hierdoor geven we aan het lichaam aan dat we onder stress staan, zelfs als dat niet zo is. Oefen je ontspannen diafragmatische ademhaling (buik-borst-top), die langzaam en kalm is en de volledige longcapaciteit gebruikt.  De diafragmatische ademhaling stimuleert het para-sympathische zenuwstelsel, waardoor in de hersenen endorfines vrijkomen, waardoor de spierspanning en angstgevoelens afnemen. Diepe ademhaling geeft ookextra zuurstof aan ons bloed waardoor onze cellen in een aerobe toestand blijven, wat dan helpt bij het verlies van vet en onze energie verhoogt.
Slapen en afslanken
Te weinig slapen kan hormonale veranderingen veroorzaken die leiden tot een verhoogde eetlust en drang naar voedingsmiddelen met veel suiker en vet. Slaaptekort verstoort de normale werking van regulerende hormonen en dit kan uiteindelijk leiden tot obesitas. Minder slaap resulteert tevens in minder energie voor uw workouts. Tijdens de slaap herstelt en herbouwt je lichaam. Diepe slaap triggert hormonen zoals HGH, dat je helpt om vet te verbranden en spierweefsel op te bouwen en te herstellen. Zeker als je een half uur voor het slapen gaan nog een eiwitsnack hebt genomen met caseïnaten.  Gebrek aan slaap verhoogt niet alleen het risico op gewichtstoename, maar kan ook hartaandoeningen, diabetes en beroertes veroorzaken.

 1.  Slaaproutine: zorg ervoor dat je lichaam klaar is om te gaan slapen: rituelen worden door je lichaam erkend als vertrouwd en geven rust.
 2.  Tv schermen, computerschermen, i-pad, gsm geven een blauwlicht die geen invloed geeft op de aanmaak van daghormoon serotonine, maar wel op stressreactoren. Ze verminderen je rustfase. Bij sommigen veroorzaakt dit verstoring bij het slapengaan. Een wandeling in de avond kan hier een goed alternatief zijn.
 3. L-tryptofaan is een stofje die we in sommige voeding terugvinden en die helpt bij de aanmaak van dag- & nachthormoon. (serotonine & melatonine). Je kan je L-tryptofaan verhogen door ‘s avonds een banaan te koken in een weinig water en het kookvocht te drinken.
 4. Enkele planten die hulp bieden zijn Valeriaan, Eschol­zia, ballota je vind ze onder andere in de formule Night xtr van Svensson of Valeriaan Complex.
Hou je emoties onder controle tijdens het afslanken
Emoties zullen een even grote rol spelen tijdens je afslankkuur als ervoor. Alleen kan/mag je nu niet terugvallen op zoet en moet je ook eetbuien vermijden. Hoe help je jezelf hierbij ?

 1. Herken deze buien wanneer ze zich aanmelden en wees deze momenten voor door bv een eiwitsnack te gaan eten. Eiwitten gaan je verzadigen en vermijden dat je een zoetcrush krijgt. Je zal ze niet allemaal kunnen voor zijn, maar je leert iedere keer weer bij.
 2. Wanneer deze buien systematisch op bepaalde momenten voorkomen: bv 's avonds, rond 16u of... Bouw dan je tussendoortje hierrond en leer ze voor te zijn door bv. te gaan wandelen of dan net je rustmoment in te bouwen,....
Bewaak je weerstand en immuniteit

Velen hebben in de beginperiode van een dieet een immunosupressie ofwel een periode dat ze vatbaarder worden voor ziektes. Dit komt omdat er in ons lichaam veranderingen plaatsvinden en ons lichaam zich hieraan moet aanpassen. Tips om hiermee om te gaan:

 1. Verhoog je vitamine C opname door voldoende groenten en fruit te eten. Groene paprika, kiwi, cassisbessen zijn maar enkele voorbeelden van weerstandsversterkers
 2. Een kuur met weerstandversterkende planten kan ook een hulp bieden. Denk maar aan echinacea, propolis, of vitamine C uit de acerolakers.

Winkelwagen

0
artikelen
Prijs
Aantal
Totaal
Verzendkosten:
€ 0,00

Betalen

Adresgegevens
Contactgegevens

Login

Meld je aan

Contactgegevens
Adresgegevens